Canicula

De “canicula” (=hondsdagen)  zijn begonnen sinds een paar dagen en dat wil zeggen dat de heetste periode van het jaar is ingegaan die voor een maand zal duren.

Op moment van schrijven heb ik de ventilator en de airconditioner al draaien sinds ik wakker werd en heb ik zeker al twee keer een korte douche genomen omdat het zweet van mijn voorhoofd druipt. IJsblokjes in mijn drinken zijn, vijf minuten nadat ik ze erin deed, al gesmolten en het is nog maar vier uur ‘s middags.

De honden heb ik beneden in de woonkamer gelaten met ventilatoren en vers water (die ik om de 6 uur minstens even vervang, want muggenlarven) en de katten slapen lekker, die merken tot nu toe weinig van de warmte. Ik kan ook iets van waterijsjes halen maar tegen de tijd dat ik terug ben kan dat alweer de vriezer in.

“Ik ga naar de winkel (Oxxo), heeft iemand nog wat nodig?” Zo voelt het echt.

Nou, ik heb ijsjes gehaald en net mijn derde douche gehad. Ineens voelt de airconditioning minder koud (terwijl dat ding op 24c staat) dus we mogen voorlopig genieten van warme lucht uit de ventilator omdat de airconditioning niet te lang mag draaien.

Heb ik al verteld dat het ‘s avonds nog zo warm blijft?

Slechts tien graden verschil als het meezit rond twaalf uur ‘s avonds…

Ik heb het donkerbruine vermoeden dat de temperatuurmeting de warmte van de schaduw is. Gelukkig koelt het over een paar dagen al weer een aantal graden…