De verjaardag

In México wordt alles aangegrepen om een feestje te maken, hoe klein dat ook moge zijn. “Godzijdank hebben ze hier ‘s avonds geen kringetje met mensen die discussiëren over politiek en bakjes met zoute stengels” was mijn eerste gedachte. Hoe viert een Mexicaan zijn/haar verjaardag?

Het eerste gedeelte van het ritueel begint ‘s morgens zodra je nog slaapt, want dan is het tijd voor je huisgenoten om las mañanitas te kraaien zingen, dit is een typisch verjaardagslied dat iedereen kent (behalve de auteur) en als iedereen klaar is met zingen, wacht er taart waarvan je een hap mag nemen en dat stuk wordt uitgesneden en is van jou (dit geldt voor iedereen en voor elke taart). Uit volle borst:

Estas son las mañanitas que cantaba el rey David
Hoy por ser día de tu santo, te las cantamos a ti.

Despierta mi bien, despierta, mira que ya amaneció
ya los pajarillos cantan la luna ya se metió.

Qué linda está la mañana en que vengo a saludarte
venimos todos con gusto y placer a felicitarte.

El día en que tu naciste nacieron todas las flores
y en la pila del bautismo cantaron los ruiseñores.

Ya viene amaneciendo, ya la luz del día nos dio.
Levántate de mañana mira que ya amaneció.

Als je dit hardop gezongen hebt, heb je pech: ik bedoelde niet dat er nu taart is. “Hoy por ser día de tu santo, te las cantamos a ti“, die regel slaat op het feit dat vroeger(?) de jarige vernoemd werd naar de heilige die stierf op die dag. De naamdag.

Volwassenen

Op het werk (en als je geen werk hebt, heb je pech) met een versierde werkplek met slingers, ballonnen en een bord met “feliz cumpleaños” (“gefeliciteerd”) erboven.
Zodra alle collega’s compleet zijn in het kantoor, wordt hetzelfde ritueel als hierboven herhaald en gaat men meestal uit eten met alle collega’s en hoef je niet te betalen (altijd al eens bij een duur restaurant willen eten?).
Meestal wordt er na het werk een drankje gedaan elders in een kroeg.

‘s Avonds viert men dit thuis met de rest van de familie en wordt er alweer voor je gezongen en krijg je alweer taart. En in deze regio worden verjaardagen normaliter met barbecues, tacos en flautas gevierd onder genot van bier. Piñatas zijn wat zeldzamer in deze regio, die zie je wel wat meer tijdens kerstperiode.

Als je je verjaardag van een vriend(in) wilt bijwonen en het tijdstip van het feest is 9 uur, dan betekent dit dat het feest om 9 uur pas voorbereid wordt door de jarige. De vrouwen zijn meestal  En dat je rustig om een uurtje of 10, half 11 binnen kan lopen. Verjaardagsfeestjes gaan vaak de hele nacht door tot een uurtje of 5 ‘s morgens.

Kinderen

De kinderen vieren diens feestjes in Chuck ‘E Cheese’s, of een speciale feestzaal. Er zijn feestzalen die een bepaald thema hebben, zoals clowns, of hele speeltuinen en klimtuinen hebben waar de jarige los kan gaan. Taart wordt meestal geserveerd op servetjes in plaats van bordjes, omdat dit goedkoper is. Taart met natte stukjes papier, jummie.

Het is niet ongebruikelijk om voor de jarige een heleboel cadeautjes te kopen (ik dacht aan geld, wat Nederlands). Deze worden thuis opengemaakt en je kan nooit genoeg cadeautjes geven want het cadeaupapier wordt verzameld en weer hergebruikt, wat Nederlands.

Laat een bericht achter