Openbaar vervoer: de taxi

taxis-nota

Een snelle manier om je te vervoeren is door de taxi te nemen, het nadeel is dat dit best prijzig kan worden als je dit heel vaak doet.

Taxi’s zijn heel herkenbaar in Monterrey want het zijn groene auto’s met een wit dak. In San Pedro zijn dit compleet witte auto’s. Tot in tegenstelling van de bus kan je een taxi niet overal laten stoppen (alhoewel…) meestal rijden ze een stukje door en wachten ze verderop voor je, of ze snijden het verkeer voor je af, niks is te gek voor een nieuwe potentiële klant. Hier is een lijst met kenmerken voor de officiële taxi’s.

Het allereerste wat je moet doen is kijken hoe de taxi eruit ziet.
Is het een hogere auto met ronde vormen? Deze zijn duurder en hebben iets meer luxe zoals airconditioning, radio en het interieur ziet er wat netter uit.
De standaardtaxi is een plattere auto met veel hoeken die meestal versiert is met de Maagd van Guadalupe of logo’s van voetbalclubs zoals de Tigres.

Altijd kijken hoeveel de taximeter bijtelt, ongeveer iets meer dan 1 Peso (klik voor prijs in Euro’s) per kilometer zou er opgeteld moeten worden, maar let er wel even op dat er geen vaste tarieven bestaan, dus de prijs wisselt nogal per taxi.

Neem daarom veel verschillende soorten briefgeld en muntgeld mee. Wat biljetten van $20, $50 en $100, munten van $1, $5 en $10 kunnen geen kwaad, want het komt voor dat een chauffeur niet genoeg kleingeld heeft of niet genoeg briefgeld bij zich heeft om het om te wisselen (dat zeggen ze tenminste).

Ga voorin de taxi zitten als je kunt, want veel taxi’s hebben geen gordels achterin en de taxi’s rijden hard én stoppen veel. Soms heb ik het idee dat de chauffeurs iets teveel GTA spelen in hun vrije tijd, want als je niet om het verkeer heen kan, kan je je er ook doorheen drukken onder veel getoeter en gevloek op de andere medeweggebruikers.

En als laatste tip is het handig om wat straatnamen of bekende plaatsen die bij de plaats van bestemming liggen op te schrijven, want er zijn chauffeurs die geen idee hebben waar ze moeten zijn terwijl je dat wel mag verwachten. Diepe zucht.

Laat een bericht achter