“Poncho”

Het is inmiddels geen nieuws meer dat Mexico inmiddels een belasting op suiker heeft aangenomen nadat ze sinds ze een aantal jaren de US of A heeft verslagen als dikste land ter wereld, Poncho werd het eerste slachtoffer.

Wat krijgt het gemiddelde kind te eten via school? Volgens dit artikel uit 2015 krijgen ze

melk/vruchtensap, een koekje, fruitstuk, granenreep en nootjes of chips

op school. Anekdotisch bewijs, maar dit is vooral omdat veel ouders geen tijd/zin hebben om een goede maaltijd voor te bereiden en ook niet weten wat daarvan de gevolgen zijn.

Een paar jaar geleden verscheen er een artikel over de dikste broers van het land niet meer zo dik zijn omdat ze een bypassoperatie gekregen hebben want dat is ongebruikelijk voor kinderen. Op dat moment (17 november, 2013) waren ze 17 en 20 (één van de leeftijden is fout, vele bronnen vertellen mij dat Poncho 12 was).

Een maand na dit artikel krijgt Poncho een hartaanval op het schoolplein en zakt in elkaar, en stierf daaraan niet veel later. Zijn ouders hadden geen idee want hij zag er niet ongezond uitMeer informatie over wat er die dag gebeurde.

Door zijn dood is een campagne tegen kinder obesitas opgestart in het land om overgewicht te bestrijden bij kinderen en sindsdien proberen vele schoolkantines minder cola en tacos, maar meer melk en fruit als alternatief aan te bieden en meer voorlichtingscampagnes.

Jaren later na de invoering van belasting op frisdrank, is men er nog niet zeker van dat de belasting werkt, omdat er tegelijkertijd ook veel campagnes tegen frisdrank zijn ontstaan in dezelfde periode. In elk geval werd er 12% minder frisdrank verkocht.

Laat een bericht achter